Menu +

Jubileum 2024

 

 

25 jaar jubileum Stichting Vervoer voor Ouderen Haren (SVvO)

Op 25 maart 2024 is het precies 25 jaar geleden dat de Stichting Vervoer voor Ouderen in Haren is opgericht. Het bestuur van de Buurtvereniging “Ons Belang” zag dat er steeds meer ouderen afhaakten bij de activiteiten omdat men een vervoersprobleem had. De Stichting is in 1999 opgericht om te voorzien in de behoefte van de Buurtvereniging om mensen te betrekken bij hun activiteiten.

Men is indertijd begonnen met behulp van een aantal sponsoren en een lening van de Buurtvereniging en zo kon de Stichting een busje aanschaffen. Een groepje vrijwilligers verzorgde daarmee het vervoer voor ouderen naar de activiteiten van de Buurtvereniging.

In de loop van de jaren is er veel veranderd: aanvankelijk werd er vanuit het huis van (één van) de vrijwilligers gewerkt. Later (2015) verhuisde de Stichting naar een ruimte in de Zorgboerderij. Deze werkplek werd de “Centrale” genoemd. De Centrale werd in 2017 gevestigd in de Biotoop in Haren. Per 1 maart 2024 is de Stichting wederom verhuisd, dit keer naar het kantoorpand aan de Stationsweg 9 in Haren (tegenover het Gezondheidsplein).

Het aantal vrijwilligers is in de loop van de jaren toegenomen: waar begonnen werd met een handvol bestaat de organisatie nu uit zo’n 40 vrijwilligers. Dit is onderverdeeld in een telefoonteam van 10 personen die de telefoon elke werkdag van 09:00 tot 13:00 uur bemant en een groep van 30 chauffeurs die 6 dagen per week met een bus en twee auto’s onderweg zijn (op zaterdag alleen met de bus).


 

Het Ouderenvervoer is bestemd voor inwoners van Haren e.o. van 55 jaar en ouder, maar ook voor minder validen die zelf niet of moeilijk ergens kunnen komen en voor inwoners die tijdelijk minder mobiel zijn. Het gaat om vervoer naar activiteiten, familie of kennissen. Ook bezoek aan dokter, kapper, winkel, ziekenhuis of crematorium is mogelijk. Het vervoer is in principe binnen de voormalige gemeente Haren en Groningen Zuid. Maar vervoer naar de ziekenhuizen en poliklinieken is ook mogelijk. Tevens verzorgt SVvO ook al een aantal jaren het vervoer voor Cosis, waarbij personen worden vervoerd naar dagbesteding in o.a. de Hortus, de Biotoop en Erasmusheem.

De Stichting draait volledig op vrijwilligers en wordt gefinancierd door bijdragen van sponsoren en donateurs en krijgt daarnaast een subsidie van de gemeente Groningen.

De ritten waar het indertijd mee is begonnen in 1999 (voor de Buurtvereniging “Ons Belang”) maken nu nog zo’n 5% uit van het totale vervoer. Dit geeft wel aan dat de SVvO in een enorme behoefte voorziet. Het ouderenvervoer heeft een duidelijke toegevoegde waarde voor de zelfredzaamheid van de ouderen in Haren gekregen, met een heel eigen en vertrouwd gezicht.

 
Receptie

Voor een uitgebreid fotoverslag van de receptie ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum klik hier, of ga naar de menuoptie “Over Ons” en kies “Receptie 2024” (wachtwoord nodig).